Elévülhetetlen érdemek? A ki nem adott szabadság megváltására vonatkozó igény

Szerző: Dr. Bihary Ákos | 2018.04.12 | Munkajog

Egy korábbi blogbejegyzésünkben már tisztáztuk, hogy a szabadságot – legalábbis annak nagyobb részét – nem a munkavállaló veszi ki, hanem a munkáltató adja ki.

Előállhat azonban olyan eset, amikor a munkaviszony megszűnéséig a munkavállaló – valamilyen, vagy a saját, vagy a munkáltató érdekkörében felmerült okból – nem vette igénybe az őt megillető összes szabadságot.

Mi a követendő eljárás ebben az esetben?

Főszabály szerint a munkaviszony megszűnésekor, ha a munkáltató az arányos szabadságot nem adta ki, azt pénzben meg kell váltani. Fontos megemlíteni, hogy a szabadság megváltására csak ebben az egy esetben van lehetőség.

Előfordulhat ugyanakkor az is, hogy nem csak a tárgyévi, hanem a korábbi évről maradt, ki nem adott szabadsággal kell vagy kellene elszámolniuk a feleknek, elsősorban a munkáltatónak.

A szabály ebben az esetben sem változik, a munkáltató megváltási kötelezettsége ilyenkor is fennáll.

A Munka Törvénykönyve magyarázata 2018 (Könyv + Pendrive)
Az Mt. és a Ptk. munkaviszonyra vonatkozó szabályai

Szerző: Dr. Horváth István, Dr. Szladovnyik Krisztina
Ár: 14.900 Ft helyett 11.900 Ft

Mi a teendő azonban akkor, ha a munkáltató nem tesz eleget a megváltási kötelezettségének, és nem számol el a munkavállalóval a munkaviszony megszűnésekor? Meddig igényelhető a szabadságmegváltás ellenértéke?

A munkajogi igények általánosan három év alatt évülnek el. Nem mindegy azonban egy korábbi évekre vonatkozóan ki nem adott szabadság esetén, hogy az elévülési idő mikor kezdődik.

Nos, értelmezésünk szerint, mivel az igény a munkaviszony megszűnésekor válik esedékessé, az elévülési idő is ebben az időpontban kezdődik, és nem ahhoz az évhez igazodik, amelyben a szabadságot ki kellett volna adni.

Nincs elzárva tehát a munkavállaló attól lehetőségtől, hogy a munkaviszony megszűnésétől számított 3 éven belül igényelje a volt munkáltatójától a szabadság megváltását.

Vagyis a címben feltett kérdésre a válasz az, hogy az érdemek ugyan elévülnek, de később, mint azt gondolnánk.

Ossza meg ismerőseivel:

Dr. Bihary Ákos

Dr. Bihary Ákos
Ecovis Hungary Legal
Ügyvéd | Partner
Balogh, B. Szabó, Jean, Zalavári és Társai Ügyvédi Iroda
akos.bihary@ecovis.hu
A szerző szakmai profilja