Harcolhat a közterület használatért!

Szerző: Dr. Hortobágyi Sándor | 2018.02.22 | Ingatlan

A Kúria friss eseti döntésében kimondta, hogy a közterület használatának engedélyezési eljárása közigazgatási hatáskörbe tartozik. Ennek megfelelően határozatot kell hozni róla, amely, ha sérelmes a kérelmezőre nézve, fellebbezhető.

Miért van ennek jelentősége?

Mivel Magyarországon nincs olyan ingatlan, amelynek ne lenne tulajdonosa, így a közterületeknek is van „gazdája” és ezek általában a helyi önkormányzatok. A kúriai döntés ugyanakkor rámutat arra, hogy ezek az ingatlanok speciális és igen összetett szabályozás alatt állnak, nem lehet velük gazdasági vagyonként, kizárólag „tulajdonosi minőségben” rendelkezni, erősen dominál ugyanis a mindenki számára nyitva álló használat, a közvagyon jelleg.

Konkrét esetben a Fővárosi Önkormányzat (és ki tudja, hogy országszerte milyen hasonló szabályozások vannak) az ingatlanokkal kapcsolatban a tulajdonosi minőségét helyezte előtérbe és ennek megfelelően tulajdonosi döntést hozott a használat engedélyezéséről.

A tulajdonosi döntés pedig – ha kizárólag ezt tartjuk szem előtt – lehet akár önkényes is, a tulajdonos szabadon döntheti el, hogy az ingatlanát miként „hasznosítja”. Odaadja valakinek vagy sem, milyen feltételekkel, stb. még akkor is, ha az eljárást egyébként önkormányzati rendelet szabályozza.

Ennek szabott gátat a kúriai döntés. Kimondta, hogy bár ezen ingatlanok önkormányzati tulajdonban vannak, de a használat kérdésében közigazgatási úton kell döntést hozni, amely, mint ilyen, a megfelelő eljárás keretében fellebbezhető.

Szerző: Dr. Horváth István, Dr. Szladovnyik Krisztina
Ár: 12.900 Ft helyett 9.900 Ft

Ossza meg ismerőseivel:

Dr. Hortobágyi Sándor

Dr. Hortobágyi Sándor
Ecovis Hungary Legal
Ügyvéd | Partner
Balogh, B. Szabó, Jean, Zalavári és Társai Ügyvédi Iroda
sandor.hortobagyi@ecovis.hu
A szerző szakmai profilja