Elévült a követelés. Megszűnik a végrehajtás?

Szerző(k): Dr. Zalavári György LL.M. | 2024.09.12 | Minden egyéb, ami érdekelheti

Ügyfeleink számos esetben keresnek meg azzal, hogy egy már rég elfelejtett, sok évvel azelőtti jogviszonyból fakadóan, váratlanul végrehajtás indult ellenük, és gyakran már arra sem emlékeznek, hogy egyáltalán miért, kinek vagy milyen összeggel tartoztak.

Ezekben az ügyekben visszamenőlegesen meg kell vizsgálni, hogy az adott követelés egyáltalán még érvényesíthető-e velük szemben. Amennyiben a követelés vagy az arra vonatkozó végrehajtási jog elévült, ez remek hír az ügyfél számára, mert ebben az esetben az ellene indult végrehajtás megszüntethető. Az ilyen ügyekben a történeti hátteret a jogviszony egyes eseményeit, a felek intézkedéseit időbeli sorrendben kell vizsgálni és értékelni.

Megjelent a friss ECOVIS HUNGARY LEGAL HÍRLEVÉL

Benne kiemelt témánk: Duplájára emelkedett az apaszabadság időtartama

További aktuális híreket olvashat előadásainkról és a legújabb cikkeket Bányajog és Közbesz blogjainkból.

Az elévülésre vonatkozó általános szabályokat a Polgári Törvénykönyv (Ptk.) tartalmazza. Itt azt is meg kell vizsgálni, hogy az elévülés alapját jelentő jogviszonyt a jelenlegi Ptk. vagy a korábbi, a 2013. február 25. napjáig hatályos, „régi” Ptk. alapján kell vizsgálni, mert a két esetben az elévülés vonatkozásában az egyes szabályok eltérnek.

A jelenlegi Ptk. szerint jogszabály által meghatározott kivételektől eltekintve, a követelések öt év alatt évülnek el. Rövidebb elévülési ideje van például a parkolási jogviszonyból, a közüzemi, az internet-,  a mobil- és a vezetékestelefon-szolgáltatásokból fakadó követeléseknek. De mi is meghatározhatunk írásban rövidebb elévülési időt egy egyedi szerződésben, azzal, hogy elévülést teljesen kizárni nem lehet.

Az elévülés akkor kezdődik, amikor a követelés esedékessé válik. Ha elévült követelést bírósági eljárásban nem lehet érvényesíteni, erre az adósnak kifejezetten hivatkozni kell, mert ha nem tesz erre irányuló nyilatkozatot, egy elévült követelést is megítél a bíróság és behajt a végrehajtó, mivel a bírósági vagy hatósági eljárásban nem lehet hivatalból figyelembe venni a követelés elévülését. Ha az elévült követelést ennek ellenére az adós kifizeti, akkor ezt már az elévülésére hivatkozva nem lehet visszakövetelni.

Dr. Zalavári György ügyvéd, az Ecovis Zalavári Legal Hungary partnere rámutat arra is, hogy az elévülési idő menetét megszakítja, ha a tartozást az adós elismeri, ha a felek egyezséget kötnek, vagy a hitelező bírósági eljárást indít és ítélet is születik. Ilyenkor az elévülés ideje újból kezdődik.

Ha az adós a bírósági végrehajtásról szóló 1994. évi LIII. törvény (Vht) 41. § alapján azt adja elő a végrehajtónak, hogy a végrehajtás alá vont követelés már a Ptk. vagy más irányadó jogszabály előírásai alapján elévült, a végrehajtó köteles ezt a kérelmet megküldeni a végrehajtást kérőnek, akinek 15 napja van arra, hogy az adós előadására érdemben nyilatkozzon. Ha elismeri a követelés elévülését ezen időszak alatt, akkor a végrehajtás során esetlegesen megkapott összegeket is vissza kell fizetnie, valamint a végrehajtás költségét is ő fogja állni. Ha ekkor az adós állítását valósnak ismerte el, és a végrehajtó által meghatározott összegeket kifizette, a végrehajtási eljárás befejeződik, az adós mentesül a további végrehajtási cselekmények alól. Amennyiben azonban a végrehajtást kérő az elévülési hivatkozást nem ismeri el, és a végrehajtó nem tudja megszüntetni az eljárást, az adósnak bíróság előtt végrehajtás megszüntetése iránti perben kell bizonyítani az elévülésre vonatkozó állításait az ügy megszüntetéséhez.

Ingatlanok és Építőipari ügyletek ÁFA-ja és számlázása 2024

ADÓELJÁRÁSI JOGSZABÁLYOK (Art., Air., Avt.) MAGYARÁZATA
Art., Air., Avt. szabályainak gyakorlati értelmezése paragrafusról paragrafusra
ÚJ KÉZIKÖNYV!!!

Szerző: Dr. Kovács Ferenc
Formátum, terjedelem: B/5-ös formátum, 456 oldal
Megjelenés: 2024. április vége

Kedvezményes ár 2024. szeptember 30-ig:
22.900 Ft + áfa helyett 19.900 Ft + áfa


Megrendelés ITT>>

Tudni kell azonban azt is, hogy a követelés vagy a végrehajtási jog elévülését bármely végrehajtási cselekmény megszakítja. Így, ha az eljárás alatt a végrehajtó időről időre valamilyen igazolható intézkedést tesz, ezzel az elévülés minden eljárási lépése után újraindul, és szinte határidő nélkül, éveken keresztül is eltarthat.

Ha egy követelés elévülését kell vizsgálni, keresse Dr. Zalavári György ügyvédet, az Ecovis Zalavári Legal Hungary irodavezető partnerét.

A blogcikk tájékoztató jelleggel készült, nem minősül egyedi ügyre alkalmazható hivatalos jogi véleménynek vagy jogi állásfoglalásnak. Az Ecovis Hungary Legal a jelen blogcikk egyedi ügyben történő felhasználásáért a jogi felelősségét kizárja.

Dr. Zalavári György LL.M.

Dr. Zalavári György LL.M.
Ecovis Zalavári Legal Hungary
Ügyvéd | Mediátor | Adatvédelmi szakjogász
Ecovis Zalavári Ügyvédi Iroda
gyorgy.zalavari@ecovis.hu
A szerző szakmai profilja