A szerződések írásba foglalásának követelménye

Szerző(k): Dr. Jean Kornél , Garadnai Tibor | 2024.10.10 | Minden egyéb, ami érdekelheti

A hatályos jogszabályok különböző garanciális indokokból írják elő, hogy a szerződést írásba kell foglalni. Hagyományosan ebbe a kategóriába tartoznak az ingatlan tulajdonjogának átruházására irányuló szerződések, ideértve az ilyen célú előszerződést is – az ilyen szerződések érvényesen csak írásban jöhetnek létre.

Előfordul azonban az is, hogy az alaki követelmény nem magához a szerződéshez kapcsolódik, hanem a szerződés által célzott jogkövetkezmény kiváltásához szükséges további jogi tény formai feltétele.

Az ügyvédi ellenjegyzés megkövetelése az ingatlan-adásvételi szerződéseknél például nem a szerződés érvényességének feltétele, hanem az ingatlan-nyilvántartásba történő bejegyzés követelménye.

Megjelent a friss ECOVIS HUNGARY LEGAL HÍRLEVÉL

Benne kiemelt témánk: Duplájára emelkedett az apaszabadság időtartama

További aktuális híreket olvashat előadásainkról és a legújabb cikkeket Bányajog és Közbesz blogjainkból.

A jelenleg hatályos Ptk. tudatosan törekedett arra, hogy csak ott kívánjon meg írásbeli formát, ahol az alakszerűség betartása garanciális jelentőségű, és ezért érvényességi feltétel. Ezen elvi megfontolásból a Ptk.-ban az írásba foglalandó jognyilatkozatok száma csökkent. A törvény nem kíván meg írásbeli alakot például a tartozáselismeréshez és a megtámadási nyilatkozathoz.

Más kérdés, hogy az írásba foglalás lényegesen könnyíti a bizonyítást, és ezért a felek a jövőben is írásba fogják foglalni olyan jognyilatkozataikat is, amelyeknél a törvény ezt nem várja el. Különösen a gazdasági életben széles körben elterjedt, hogy a felek írásban kötnek szerződést, mivel ez megkönnyíti az esetleges utólagos értelmezési viták eldöntését, és általában is biztonságot ad a feleknek.

De a különbség jelentős: ezekben az esetekben az írásbeli forma mellőzése nem teszi érvénytelenné a jognyilatkozatot.

Az alakiság betartása ugyanis csak abban az esetben válik érvényességi követelménnyé, ha jogszabály vagy a felek megállapodása rendel meghatározott alakot. Ezekben az esetekben is a teljesítés orvosolja az egyszerű írásba foglalás követelményének megsértését, feltéve, hogy a jogszabály nem ír elő speciális alakisági kelléket, nevezetesen közokiratba vagy teljes bizonyító erejű magánokiratba foglalást.

A Ptk.-n kívül számos jogszabály rendelkezik arról, hogy a szerződést írásba kell foglalni.

Jogviták során is gyakran felmerül ugyanakkor a kérdés, hogy vajon az írásba foglalás elmulasztása a szerződés érvénytelenségét eredményezi-e.

Ingatlanok és Építőipari ügyletek ÁFA-ja és számlázása 2024

ADÓELJÁRÁSI JOGSZABÁLYOK (Art., Air., Avt.) MAGYARÁZATA
Art., Air., Avt. szabályainak gyakorlati értelmezése paragrafusról paragrafusra
ÚJ KÉZIKÖNYV!!!

Szerző: Dr. Kovács Ferenc
Formátum, terjedelem: B/5-ös formátum, 456 oldal
Megjelenés: 2024. április vége

Kedvezményes ár 2024. szeptember 30-ig:
22.900 Ft + áfa helyett 19.900 Ft + áfa


Megrendelés ITT>>

Számos jogszabály (például a Hpt.) ugyanis az írásba foglalás követelményét a prudens működés és az illetékes felügyeleti hatóság ellenőrzési jogkörének biztosítása érdekében írja elő. Ilyen esetben az alaki követelmény megsértése miatt a semmisség jogkövetkezménye nem mindig indokolt, helyette elegendő lehet közjogi szankció, például bírság alkalmazása.

A szankcióról való döntésnél szükséges szem előtt tartani, hogy a jogalkotó a semmisség jogkövetkezményét ultima ratióként alkalmazza, önmagában az egyes ágazati szabályok megsértése még nem – feltétlenül – eredményezi a szerződés érvénytelenségét. Ezért komoly indokok szükségesek annak alátámasztására, hogy egy Ptk.-n kívüli jogszabály által előírt alakszerűségi követelmény megsértése a szerződés semmisségének következményével járjon.

A jogszabályba ütköző szerződés körében írtak e kérdés eldöntésénél is megfelelően alkalmazandóak, azonban emiatt lenne nagyon fontos, ha a jogalkotó felülvizsgálná az alakszerűségi követelményeket előíró jogszabályokat annak érdekében, hogy azok világosan meghatározzák: az írásba foglalás elmaradásának közjogi szankció vagy a jognyilatkozat magánjogi semmissége a jogkövetkezménye, esetleg a kettő egyszerre.

A blogcikk tájékoztató jelleggel készült, nem minősül egyedi ügyre alkalmazható hivatalos jogi véleménynek vagy jogi állásfoglalásnak. Az Ecovis Hungary Legal a jelen blogcikk egyedi ügyben történő felhasználásáért a jogi felelősségét kizárja.

Dr. Jean Kornél

Dr. Jean Kornél
Ecovis Hungary Legal
Ügyvéd | Irodavezető equity partner
Bihary, B. Szabó, Jean, Zalavári és Társai Ügyvédi Iroda
kornel.jean@ecovis.hu
A szerző szakmai profilja